Blog>Marketing a SEO>Ako na overenie vlastníctva webu

Ako na overenie vlastníctva webu

Overenie predstavuje proces, pri ktorom preukazujete, že skutočne vlastníte web, ktorého vlastníctvo si nárokujete. Overenie vlastníctva je nevyhnutné, pretože tak získate prístup k súkromným a cenným dátam Vášho webu. Ak by nebol prístup k údajom podmienený overením, mohol by k týmto citlivým dátam pristupovať ktokoľvek.
Overenie vlastníctva je jednoduchý proces a zároveň jedna z najčastejších otázok, s ktorými sa naša technická podpora stretáva, rozhodli sme sa preto Vám celý proces uľahčiť a spísať k nemu tento návod.

Prečo si overiť web?

Hlavná výhoda overenia je sprístupnenie informacií ako vyhľadávač Google „vidí“ obsah Vašej stránky, či sú všetky stránky indexované a či Google robot dokáže správne zobraziť a interpretovať obsah. Pomôže Vám identifikovať na aké kľúčové slová sa zobrazujú jednotlivé stránky Vášho webu, mieru ich prekliku, prípadne či nemajú niektoré stránky problém v zobrazení na mobilných zariadeniach.

Mimo výhod sa môžete s overením webu stretnúť ako s jedným z nevyhnutných krokov pre používanie služby Google Merchant center - slúži na nahranie informácií o Vašom obchode a produktoch na Google a ich zobrazeniu zákazníkom vo všetkých službách Google. Ukážeme si postup, ako si overíte web službou Google Search Console, pretože potom nemusíte web overovať zvlášť na používanie službou Merchant Center.

Overenia vlastníctva webu

Overenia vykonáte na stránke Google Search Console, kde sú v ponuke dva spôsoby. Cez možnosť Domain (TXT záznam), alebo cez možnosť URL prefix (HTML).

Overenie celej domény prostredníctvom TXT záznamu zabezpečí overenie pre všetky URL adresy domény, vrátane subdomén (napr. shop.domena.sk), prípadne URL s HTTP a aj s HTTPS. Ak si teda na doméne napríklad aktivujete SSL certifikát, nemusíte overenie domény vykonať ešte raz.

Overenie URL prefixu domény zabezpečuje overenie pre zadanú URL adresu domény a všetky URL zaradené pod danú adresu. Ak teda zadáte overenie pre http://www.domena.sk, automaticky budú overené aj URL ako http://www.domena.sk/kategorie/oblecenie, či http://www.domena.sk/kontakt. Nie však subdomény, prípadne URL po prechode na HTTPS.

  1. TXT záznam
    1. V Google search console kliknete na možnosť "Domain" a zadáte názov Vašej domény v tvare "domena.sk".
    2. V zobrazenom vyskakovacom okne kliknete pri TXT zázname v bode 2. na "Copy" a TXT záznam skopírujete.

    3. Skopírovaný TXT záznam nám zašlete na nastavenie priamo v Technickej podpore Vášho projektu v Atomeri ("Nastavenia" -> "Technická podpora") a my už zvyšok vykonáme za Vás. Pokiaľ máte doménu zakúpenú cez iného poskytovateľa, obráťte sa naňho s požiadavkou na pridanie tohto TXT záznamu.

    4. Po tom, ako Vás informujeme, že TXT záznam bol nastavený, kliknete vo vyskakovaciom okne na "Verify". Ak ste medzičasom vyskakovacie okno zatvorili, pre jeho opätovné otvorenie si v Google search console v ľavom hornom rohu kliknete na "Search property" a zvolíte doménu, ktorú si prajete overiť.
  2. HTML reťazec
    1. V Google search console kliknete na možnosť "URL prefix" a zadáte presný tvar URL Vašej domény v tvare, v akom ho používate. Ak máte napríklad aktívny SSL certifikát, bude v tvare "https://www.domena.sk", ak SSL nepoužívate, tak v tvare "http://www.domena.sk". Následne kliknete na "Continue".
    2. V zobrazenom vyskakovacom okne kliknete na možnosť overenia cez "HTML tag". Skopírujte HTML tag z bodu 1, kliknutím na tlačidlo "Copy".

    3. Reťazec vložte v administrácii svojho projektu v Atomeri, v časti "Nastavenia" -> "Nastavena a vzhľad" -> "Nastavenia" -> "Google" -> "Kód Google Site Verification (iba reťazec v atribúte name)". Nevkladajte celý HTML tag, ale iba reťazec medzi úvodzovkami v časti "content".

 

Verím, že teraz si už budete vedieť Vašu doménu overiť bez problémov :) Máte nejaké ďalšie otázky ohľadom overenia domény, prípadne sa Vám pri overení domény zobrazujú informácie inak, ako je v článku? Napíšte nám v komentári.

43.5+ mil.
EUR zarobili e-shopy bežiace na našej technológii za posledných 30 dní
31 000+
e-shopov bolo vygenerovaných cez náš systém
39 000+
zákazníkov sa registrovalo do nášho systému